Timijan

Timijan je zelo priljubljen trajni grm, ki ga gojijo po vsej Evropi, Afriki, Izraelu in v ZDA. Je sorodnik materine dušice oziroma divjega timijana.

Svež timijan dodan mastni hrani, vam pomaga da jo lažje prebavite, poleg tega pa doda jedem čudovito aromo. Z njim začinimo tudi zelenjavne jedi, ribe, perutnino, divjačino ali si pripravimo čaj. Vsebuje veliko flavonoidov, tudi apigenin, thymon in luteolin. Bogat je tudi  z manganom, ki ureja presnovne procese in sodeluje pri delovanju encimskih procesov. Timijan je tudi učinkovito sredstvo zaščite proti mrčesu.

Timijanovo eterično olje

Eterično olje vrtnega timijana  vsebuje timol (30 – 70 %) in karvakrol (3 – 15 %). Pri uporabi eteričnega olja te rastline in pripravkov v obliki mazil, ki jo vsebujejo, moramo biti previdni pri uporabi pri otrocih in majhnih dojenčkih. Eterično olje je primerno tudi za kopeli in inhalacije, saj blagodejno deluje na dihala.

Timijanov čaj

Timijanov čaj nam pride zelo prav pozimi, ko imamo tegobe s prehladi.  Dve čajni žlički timijana prelijte z 2 dl vrele vode in pustite stati 5 min. Nato precedite. Ohlajen čaj lahko uporabljate tudi kot tonik za mastno kožo, ali za izpiranje las.

Vaše mnenje