Bučke

 

IMAG0337Bučke imajo ogromno vitaminov in mineralov , zelo malo kalorij, ter so lahko prebavljive. So odlična hrana za poletje in za ljudi ki imajo težave s prebavo ali se borijo z odvečnimi kilogrami.

Obstaja ogromno receptov in idej kako jih pripraviti, ker pa botanično veljajo za sadje, so uporabne tudi v sladicah. Tudi cvetovi buč so zelo okusni ocvrti ali surovi v solati.

 

  Bučke in njihova vsebnost

Bučke imajo veliko vitaminov, med njimi provitamin A , ki je zelo pomemben za dober vid, imunski sistem, razvoj celic in tkiv. Imajo tudi veliko vitamina C, ki je zelo pomemben antioksidant. Organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali. V lupini bučke najdemo veliko vitamina E, zato jih nikar ne lupite. Vitamin E je najbolj pomemben antioksidant v našem telesu. Pomaga celice ščititi pred oksidacijo, odgovoren pa je tudi za ohranjanje plodnosti. Minerali v bučkah so kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. Te so pomembni za delovanje mišic, živčevja, za zdrave kosti, hrustanec in sklepe.

 Bučke v kuhinji

Bučke imajo zelo raznovrstno uporabnost v kulinariki. Poznamo jih tudi več vrst da ohranimo pestrost. Bolj okusne so manjše bučke , večje malo izgubijo okus. Majhne lahko še surove narežemo v solato. Ker pa je okus zelo nevtralen, lahko uporabite malo začimb in olivnega olja. Zelo paše zraven bazilika, origano ali majaron. Pečemo jih v pečici, lahko jih ocvremo, kuhamo v juhi, dušimo, uporabimo v rižotah. Zelo zanimive pa so tudi polnjene bučke, kjer se lahko poigravamo z nadevom po našem okusu. Moje najljubše so pečene na žaru, še na vroče dajte feta sir in okusen obrok je že pripravljen.

Domače bučke pridelane iz domačega kraja so seveda najbolj okusne in sveže. Ponavadi jih morate porabiti v nekaj dneh, v hladilniku pa lahko zdržijo tudi kakšen teden. Pri nas nudimo rumene in navadne zelene bučke.

Vaše mnenje