Konopljina moka

Konopljina moka vsebuje največ vlaknin oz. ogljikovih hidratov med vsemi mokami. Redno uživanje vlaknin skrajša prebavni čas, ugodno vpliva na delovanje in obnavljanje črevesne sluznice, po zaužiti hrani se manj zviša krvni sladkor. Vlaknine imajo pozitiven učinek tudi na zniževvanje holesterola v krvi, saj se med zaužitjem ta lahko prime vlaknin in se izloči z blatom.  Potrebe po vlakninah pri odrasli osebi so najmanj 30g vlaknin vsak dan.

Konopljina moka:konopljina moka

  • 500g – 3,80 e
  • 1000g – 7,00e

 

 

 

 

 Konopljina moka in hranilne snovi

Konopljina moka pa ne vsebuje le vlaknin, vendar tudi veliko omega 3 in omega 6 osnovnih maščobnih kislin in visok odstotek antioksidantov kot so klorofil, tokoferoli in tokotrierioli. Kar 65 odstotkov globulina in 35 odstotkov albumin proteina, kar je več kot katerakoli druga rastlina, in ki se enostavno absorbira v telo. Ne vsebuje opiatov (THC), poleg zgoraj naštetega pa vsebuje še magnezij, kalij, žveplo, fitosterole, askorbinsko kislino, beta karotene, kalcij, histidin, železo, fosfor, riboflavine, niacin in tiamin.

 

Postopek pridobivanja konopljine moke

Konopljina moka je pridelana iz semen jedilne konoplje. Konopljina moka se pridela tako, da se semenu odvzame večino olja, nato se jih postopoma zmelje in preseje. Pri presejanju se odstranijo večji deli luščine (otrobov). Ker vsebuje več maščob in hranilnih snovi je hitreje pokvarljiva, zato je najbolje, da jo hranite kar v hladilniku. Meljemo jo sproti, po potrebi, da lahko nudimo res svežo moko.

konopljini briketi

 

Konopljina moka v kuhinji

Konopljina moka ne vsebuje glutena in laktoze, zato je primerna za tiste, ki ne prenašajo laktoze. Konopljino moko lahko uživate tudi presno(surovo) Je izrazito temne barve in ima sladkast okus po oreščkih. Zaradi velike vsebnosti vlaknin nima dobre lastnosti sprijemanja, zato jo pri peki nadomestite z osnovno moko (pirino, pšenično, ajdovo…) do 20%.  Je primerna za peko kruha, peciva, palačink, za zgoščevanje omak in juh, ali za namaze. Lahko jo dodate tudi sadno-zelenjavnim napitkom. Njen značilen okus se prijetno sklada k veliko jedem, vam pa bo prinesla še bolj zdrav obrok.

 

Hranilna vrednost konopljine moke na 100g živila:

 

Energijska vrednost 284 Kcal / 1189 KJ / BE 1,6
Proteini 31,9 g
Ogljikovi hidrati 20,0 g
Maščobe 8,1 g
od tega nasičenih 10%
od tega mononenasičenih 15%
od tega polinenasičenih 75%
linolna kislina 52%
linolenska kislina 20%
gamalinolenska kislina 3%

 

Vaše mnenje