Rdeča Pesa

 

rdeča pesaRdeča pesa je znana kot zelenjava, ki ima ogromno ugodnih učinkov za zdravje, na veliko področjih. Med zelenjavo vsebuje največ naravnega sladkorja. Vsebuje kalcij, kalij, fosfor, magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine, natrij, in veliko folne kisline. Je izjemna hrana za kri, saj jo čisti in krepi.

Prečisti tudi jetra, ledvice in mehur. Krepi vaš imunski sistem in dviguje vzdržljivost. Rdeča pesa znižuje vročino, uravnava pritisk in krepi rast celic, ter zavira nastanek rakavih celic.

 Rdeča pesa v kuhinji

mlada rdeča pesa

 Rdeča pesa je zelenjava, ki jo naše zdrave zares potrebuje, zato večkrat posezimo po njej. Če pa vam ni tako všeč njen okus, odlično paše z jabolčnim

ali korenčkovim sokom. Rdeča pesa je vsestranska v kuhinji. Lahko jo jemo surovo, kuhano, samotojno jed ali prikuho k mnogim različnim jedem. Iz nje lahko delate odlične zdravilne hladne napitke, juhe ali solate. Če jo imate radi si sami naredite ozimnico rdeče pese.

 

Rdeča pesa – recept za vlaganje

  1. Rdeča pesa je najbolj okusna če jo kupite pri bljižnem kmetu, namesto v trgovini.  Tista na trgovinskih policah najbrž ni več tako sveža. Za približno 5 velikih kozarcev vložene rdeče pese potrebujete :
  • Sterelizirane steklene kozarce ( prelite z vrelo vodo)
  • 3kg rdeče pese
  • vodo
  • kis
  • sladkor
  • sol
  • kumino

2.   Svežo rdečo peso neolupljeno kuhamo, približno eno uro ali toliko da, postane mehka. Poskusimo, če jo lahko prebodemo z vilico. Ko je kuhana jo lahko olupimo kar z roko. Ker jo morate lupiti še toplo, jo lahko nabodete na vilico in si pomagate z nožem. Narežite jo na kolobarje široke za slab centimeter.

3.  Naredite si mešanico iz kisa za vlaganje. Zmešajte 1 liter vode, 2 dl vinskega kisa, žličko soli in žličko sladkorja.

4.  Tekočino in peso spet skupaj zavrite in še vročo vložite v kozarce. Do vrha nalijte mešanco kisa, Kozarce dobro zaprite in obrnite na glavo. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite za dva dni. Tako bo rdeča pesa vakumsko zaprta in vas lahko celo zimo čakala v shrambi.

Veliko receptov o pripravi rdeče pese lahko najdete tudi tukaj:

http://www.mojirecepti.com/zelenjava/korencnice/rdeca-pesa.html

 

Vaše mnenje