Posted on Leave a comment

Sladki začetki Kmetije Česenj

Sladki začetkisladki-začetki

Naša domača kmetija se nahaja ob zelenem obrobju Ljubljane, v naselju Brod, pod Šmarno goro. Kmetovanje pri nas doma ima že dolgo zgodovino. Čas je prinesel opustitev kmetijstva, vendar po nekaj generacijah smo ga obudili. Na to pot nas je pripeljala ljubezen do narave in skrb za boljšo prihodnost. Iz ljubiteljskega vrtnarjenja in z željo, da bi okolico oskrbeli z zdravo domačo zelenjavo smo l.2013 ustanovili kmetijsko gospodarstvo. Tako je nastala naša mala kmetije, ki se še razvija. Continue reading Sladki začetki Kmetije Česenj

Posted on 2 komentarja

Čemaž – recept za odličen namaz

čemaž

Čemaž ali divji česen je zelo priljubljena divja rastlina za nabiranje v Sloveniji. Že stari Rimljani so ga oboževali še bolj, kot česen, saj naj
bi bile njegove učinkovine še bolj zdrave. Užiten je v celoti, vendar najbolj pogosto uporabljamo njegove liste. Njegov aromatičen okus po česnu, je odličen za popestritev marsikatere jedi. Aktualen za nabiranje je v začetku pomladi, vendar ga lahko konzerviramo v olivno olje in hranimo v hladilniku.

Continue reading Čemaž – recept za odličen namaz

Posted on 1 Comment

Pravilna priprava čaja

Pravilna priprava čaja je pomembna predvsem zato, da se ohranijo vse zdravilne sestavine, pa tudi bolj boste uživali ob skodelici tako pripravljenega čaja. Pravilna priprava čaja in pravilno pitje čajev, olajša veliko tegob in pozdravi marsikatero bolezen. Zato se zelo izplača upoštevati nekaj preprostih nasvetov.

Continue reading Pravilna priprava čaja

Posted on Leave a comment

Kolobarjenje

kolobarjenje

Kolobarjenje je zelo pomembno, ker bo prispevalo k zdravju naših rastlin in tako bomo imeli tudi boljši pridelek. Na svojem vrtu smo omejeni s prostorom, zato bomo morali dobro premisliti kako bomo izpeljali načrt sejanja, da bomo skozi celo leto maksimalno izkoristili površine. Kolobarjenje je pomembno, da rastlini ustvarimo primeren življenski prostor z največ ustreznimi hranili in čim manj škodljivci. Kot veste, nihče ne mara živeti v svojih odpadkih, prav tako ne rastline. Zato moramo vsako leto kulturo posejati na drug del obdelovalne površine. Naslednje leto bomo na isto površino posejali kulturo, katera dobro uspeva v odpadkih kulture, ki je bila posejana letos.

Continue reading Kolobarjenje

Posted on Leave a comment

Ekološko Kmetijstvo

ekološko kmetijstvo

Ekološko kmetijstvo spoštuje naravne zakone in deluje naravi v prid, hkrati pa želi zagotoviti tudi pristnost okusa pridelkov. V svojih 23 letih sem opazila veliko sprememb ki vplivajo na kvaliteto našega življenja. Spomnim se kako slastno je bilo mleko in kako lepo je dišal paradižnik včasih. Zelenjava je bila polna okusa in lahko si ugriznil v jagodo ne da bi moral pomisliti s čim je bila škropljena.

Continue reading Ekološko Kmetijstvo