Posted on Leave a comment

Ekološko Kmetijstvo

ekološko kmetijstvo

Ekološko kmetijstvo spoštuje naravne zakone in deluje naravi v prid, hkrati pa želi zagotoviti tudi pristnost okusa pridelkov. V svojih 23 letih sem opazila veliko sprememb ki vplivajo na kvaliteto našega življenja. Spomnim se kako slastno je bilo mleko in kako lepo je dišal paradižnik včasih. Zelenjava je bila polna okusa in lahko si ugriznil v jagodo ne da bi moral pomisliti s čim je bila škropljena.

 

Kvaliteta se je znatno znižala na področju najstarejše dejavnosti, ki nas spremlja že od kar se zavedamo sami sebe. To je agrokultura. Vidne posledice so se začele kazati v zadnjih desetletjih. Kmetijski pridelki , ki ne uspevajo več, zaradi osiromašene zemlje, polne kemičnih sredstev, nam ne nudjo zadostne količine hranilniih vrednosti, potrebnih za normalno delovanje metabolizma. Tako se kaže naše šibko zdravje, ki ga dodatno uničimo s farmacevtskimi izdelki.

Zakaj ekološko kmetijstvo?

Pa poglejmo kje se je zalomilo. Eko sistem je sam po sebi že popolno vzpostavljen sistem. Ima vse potrebne člene za obstoj in delovanje v ravnovesju. Ko pa je človek pregloboko posegel v naravo, misleč da ve kaj počne, mu narava v odgovor ne daje več vseh potrebnih pogojev za bivanje na Zemlji. Ostala nam je edina možnost, da spet začnemo spoštovati naravne zakone eko sistema ,in narava nam bo radodarno odgovorila.
EKOLOŠKO in BIODINAMIČNO PRIDELOVANJE sta metodi ki spoštujeta te zakone. Na tak način pridelamo vsako leto rodovitno zemljo, polno mineralov v kateri rastline rade lepo uspevajo. Tako spet prehrana dobi svoj bistven pomen. Zagotovi človeku hranilne vrednosti ki jih potrebuje njegov imunski sistem za preživetje. Nato lahko pozabite na prepogoste obiske zdravnika in polne predale tablet, prehranskih dopolnil itd. Vse kar potrebujemo lahko dobimo s zdravo, ekološko ali biodinamično pridelano hrano. Spet bomo lahko zaupali hrani na policah in uživali ob polnem okusu zdravega sadja in zelenjave.

 

KAKO LAHKO PODPRETE EKOLOŠKO KMETIJSTVO?

Že zdaj imamo blagovne znamke katerim lahko zaupamo. Popolnoma zaupam blagovni znamki DEMETER.Tukaj pa so še BIODAR,..Uporabljajo biodinamično metodo pridelovanja. Pod uradno kontrolo upoštevajo stroga pravila o varstvu zdravja in okolja. Dosledno upoštevajo načela ekološkega ravnovesja.

Veliko več o ekološkem kmetijstvu si lahko preberete na spodnji povezavi; http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_sl

Vaše mnenje