Domači izdelki

Domači izdelki so najboljša izbira za našo prehrano. Domači izdelki so veliko bolj polnovredni od industrijsko pripravljene hrane, saj ne vsebujejo tako veliko sladkorjev, maščob ter škodljivih sredstev za konzerviranje. Pomembno je tudi, da je zelenjava vzgojena na naravi prijazen način, kakor vzgajamo tudi na naši kmetiji. Imamo prijavljene tudi dopolnilne dejavnosti, nosilka gdč. Nadja Česenj.Tako nastajajo tudi različni izdelki.

Domači izdelki z naše kmetije:

domača moka

 

Domači izdelki v shrambi

Določeni domači izdelki se hitreje pokvarijo, saj so še zelo polni vitaminov, mineralov in koristnih snovi za naše telo. Zato bodimo pazljivi pri shranjevanju. Polnozrnata moka se hitreje pokvari kot bela moka, zaradi večje vsebnosti olj. Najbolje jo je hraniti v hladilniku. Živila ki imajo daljši rok uporabe, shranite na suhem in temnem prostoru in dobro zavarujte odprto embalažo pred žuželkami. Naprimer sveža domača jajca, ki so pravilno hranjena, pa lahko zdržijo tudi do dva meseca.

 

Domači izdelki in konzervevložena zelenjava

Domačih izdelkov najbrž ne boste našli v konzervah. Domača shramba naj vsebuje skrbno izbrane izdelke. Ko izbirate konzervirano hrano, je najbolje, da se izogibate kovinskih konzerv in raje posežete po zelenjavi v steklenih kozarcih.  Na žalost pa ima najbrž vsaka shramba kakšno konzervo.Te, na notranji strani vsebujejo nevarno kemikalijo (BPA) ki ima vrsto slabih učinkov na zdravje. Študije so pokazale, da ta kemikalija kvari endokrilni sistem, ovira razvoj spolnih organov, spodbuja razvoj kardiovaskularnih bolezni, diabetes in povzroča še druge bolezni. Tudi zato je priporočeno uživanje čim več sveže zelenjeve.

 

Vaše mnenje