Solata

 

solataPoznamo veliko vrst solat, te se razlikujejo po okusu, izgledu, hranilnih vrednostih, in času pridelave. Imamo veliko srečo, da v našem podnebju lahko gojimo solato skoraj vseh dvanajst mesecev na leto.

Hranilna vrednost pri solatah se razlikuje od sorte do sorte, vendar vse imajo veliko vitaminov C, B, E in mineralov kot so kalcij, kalij, železo, natrij in magnezij. Veliko ima tudi klorofila, ta pomaga zniževati krvni tlak, preprečuje žilne krče in pomaga pri pravilnem ritmu delovanja srčne mišice. Pomirja tudi kašelj, astmo, krče, živce in bolečine ob menstruaciji. Solata je polna vlaknin, katere pospešijo prebavo in vzbudijo tek. Zato je odlična pri vsakem kosilu ali večerji.

 Pomladanska solata

IMAG0413Na naši kmetiji poleg pridelane solate naberemo veliko regrata za prodajo, ki ga tudi posušimo za čaj. Ta je posebej bogat z vitaminom A, vitaminom C in železom. Pomladi je čas za radič, ki je prezimil in bil posejan že poleti. Že v sredini februarja sejemo prvo solato kot so Majska kraljica, Ljubljanska ledenka in Bistra.

 

Zimska solata

Konec poletja sejemo radič in zimsko rjavko, septembra pa motovilec in sadike endivje. Poleg solate pozimi v rastlinjakih gojimo tudi špinačo in blitvo.

 

 

Vaše mnenje