Paradižnik

paradižnik

Paradižnik gojimo v rastlinjaku. Tam mu vremenske razmere ne pridejo do živega in tako lahko pridelamo najbolj sočen in okusen sadež.  Gnojimo ga s

konjskim gnojem in kompostom. Za odlično aromo, imamo med njim posejano baziliko. Razlike med domačim in trgovinskim paradižnikom ne morete zgrešiti. Ta slasten okus domače zelenjave vam pove vse.

Pri nas je na voljo

paradižnik volovsko srce : 1kg / 3,00 e

Paradižnik je zelo zdrav

Že sam videz tega živo rdečega okroglega sadeža, nam lahko pove da je dober za srce. Prav tako za ožilje in odlično uravnava holesterol. Vsebuje likopen, ki mu ne daje le rdeče barve, ampak tudi zdravilne lastnosti. Likopen je močan antioksidant in varuje pred staranjem, ter tudi pred nastankom raka. Vsebuje veliko vitamina C, E, beta karoten ter minerale kalcij, kalij in magnezij.

Več o učinku paradižnika na naše zdravje si lahko preberete tukaj :paradižnik1

http://www.nutris.org/prehrana/zivila-meseca/poletje/143-paradiznik.html

Tale paradižnik je bil posebno velik 🙂

Bil je naš rekorder v letu 2013 in je tehtal kar 844 gramov

 

 

Paradižnik v kuhinji

Najbolje da ga kupujete pri bližnjem kmetu, ki ne uporablja škodljivih sredstev za gnojenje. Tako boste imeli najbolj varen in zdrav sadež. Svež vam je na voljo od julija do avgusta, pa tudi še v septembru. Veliko ga jemo v solatah, načinov za različno pripravo pa ne manjka. Da ga lahko jemo tudi pozimi ga kar zamrznemo ali naredimo mezgo. Tukaj imate recept kako si jo lahko pripravite sami.

Paradižnikova mezgamezga

Mezga se uporablja za makarone, rižote, pice, juhe, golaž, polnjene paprike in še kaj.

Za mezgo potrebujemo:

  • 2,5 kg paradižnikov
  • 4 srednje čebule
  • 3 stroke česna
  • baziliko in majaron

V velikem loncu, na olivnem olju čisto malo popražimo narezano čebulo in strt česen. Dodamo olupljene in  narezane paradižnike . (Lahko dodate tudi papriko) Tako kuhamo dokler ne povre večino vode. Zadnjih deset minut zraven kuhajte še začimbe. Lahko dodamo še malo soli in žličko sladkorja. Mezgo še vročo nalijemo v kozarce za vlaganje. Obrnimo jih na glavo in počakajmo da se ohladi.

Vaše mnenje