Konopljina semena

IMG_20141030_142322Slovenska konopljina semena, pridelana na naši kmetiji v Ljubljani, so pridelana naravno, brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Konopljina semena predelujemo tudi v olje, moko in mazilo za kožo.

Konopljina semena lahko kupite TUKAJ.

Konopljina semena in esencialne maščobe

Konopljina semena vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin (EFA), kar osem različnih. Med temi veliko vitaminov B kompleksa in vitamina E. Te maščobne kisline so nujno potrebne za telo, ki jih samo ne more proizvajati in jih dobi le s prehrano. Konopljina semena imajo popolno razmerje Omega 3 in Omega 6 maščob. Te maščobe v razmerju 3:1 delujejo na telo zelo ugodno. Te maščobne kisline se nahajajo tudi v drugi hrani, vendar nobena nima takega razmerja maščobnih kislin, kot konoplja. Pravzaprav uživanje teh maščobnih kislin z neprimernim razmerjem, lahko povzroči razvoj različnih bolezni. Ugodna sestava esencialnih maščobnih kislin v konopljinih semenih pa delujejo zaviralno na patogeno bolezni kot so kardiovaskularne, vnetne, avto imunske bolezni ter rak. Poleg tega ima in tudi veliko vitaminov (B1,B2,B3,B6,D), antioksidantov (vitamine A,E,C) in mineralov(kalcij,železo,fosfor,magnezij,cink,baker,mangan)

 Konopljina semena v  kuhinji

Konopljina semena imajo okus po oreščkih in je najbolje da se uživajo kar presno. Ne vsebujejo nič glutena in laktoze. Ker imajo bolj trdo lupinico, tako da jih lahko zmeljete  multipraktiku in jih dodajate napitkom, jogurtu, solatam ali za zgoščevanje omak. Iz konopljinih semen lahko naredimo hranljivo mleko, ki je zelo primerno za tiste, ki ne prenašajo laktoze. Mleko mu pravijo zato, ker naj bi ta napitek vseboval vse hranilne snovi, ki jih vsebuje človeško materino mleko.

 

Recept za konopljino mleko:

Konopljino mleko lahko delate iz oluščenih ali neoluščenih semen. Mleko bomo naredili tako, da bomo semena zmleli z vodo v multipraktiku.

Potrebujete:konopljino mleko

  • 1l vode
  • 300g konopljinih semen
  • 2 suhi slivi
  • 2 žlici medu ali kakšno naravno sladilo
  • ščepec soli

 

Priprava:

Stresite konopljina semena v multipraktik in jim prilijte 1-2 dl vode. Ko se semena dobro zmeljejo, dodajte še slive, nato preostalo vodo, med in ščepec soli. Meljite na visoki hitrosti, toliko časa, da dobite lepo belkasto tekočino, podobno mleku. Vse to prelijte čez gazo in cedilo, da odstranite vse koščke semen. Tako, sveže pripravljeno mleko, hranite v hladilniku in ga porabite v treh dneh. Za malo daljšo obstojnost lahko namesto vode dodate ohlajen taheebo čaj. Ta napitek je odličen nadomestek kravjega mleko.

 

 

Vaše mnenje