Sezonska Zelenjava

 

domaca-zelenjava-ljubljanaSveža domača zelenjava je pomembna za dnevno uživanje, ker nam daje vse potrebne snovi, da naši organi normalno delujejo in ima telo zadosti energije za čez dan. Tako zmanjšamo nastanek večino bolezni. Vprašajmo se ali nam naša zelenjava sploh omogoča zdravje? Seveda če je zelenjava pridelana brez škodljivih sredstev za gnojenje, smo lahko prepričani da delamo dobro za naše zdravje, drugače nam ne koristi prav veliko.

Najbolj primerna je sveža zelenjava iz naše okolice, ali bližnjih pokrajin. Zelenjava, ki raste v enakem podnebju kot živite vi, vam bo lahko dala največ. Poleg tega ni zorela na tovornjakih ko je potovala tisoče kilometrov.  Sploh pa imajo zelene rastline, ki rastejo pri nas, kot so špinača, ohrovt, in tudi radič, več C vitamina kot limona.


Sveža zelenjava v kuhinji

Svežo zelenjavo lahko poparimo, vendar če jo vremo dlje časa, je najbrž izgubila že večino koristnih snovi. Zato najbolje, da jo uživamo svežo. Že za zajtrk lahko zaužijemo veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih snovi v obliki napitka ki ga poznamo tudi pod imenom smoothie. Svežo zelenjavo preprosto zmiksamo v mešalcu in napitek je pripravljen v manj kot 10 minutah. Zelenjavnem napitku lahko dodamo domače mleko, sadje, med, sveža zelišča, lešnike ali orehe, in se poigravamo na različne načine. Tako si pripravimo osvežujoč poletni napitek ali zdravo sladico.

 

Sveža zelenjava in barve

barve zelenjave

Za uravnotežen obrok velja da imamo na krožniku različno zelenjavo drugih barv. Ne potešimo le svoje lahkote ampak poskrbimo tudi za dovoljšen dnevni vnos , beljakovin, vitaminov, aminokislin, itd..Plodovi rdeče barve naprimer paradižnik, nam dajo veliko energije. Oskrbujejo telo z železom. Vsebujejo lipokin, ki se bori proti strupom, ki povzročajo nastanek rakotvornih celic. Oranžna zelenjava vsebuje beta karoten, ki še posebej ščiti kožo pred poškodbami in staranjem od sonca. Zelena zelenjava očisti telo strupov, in naredi razmerje kislosti in bazičnosti v telesu. Zelenjava rumene barve vsebuje veliko vitamina c, napaja živčni sistem in možgane, ter pomaga pri spominu.

Link : http://blog.lokalna-kakovost.si/moc-barv-v-prehrani/

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaše mnenje