Tinktura iz čemaža

čemaževa tinktura4
Tinktura iz čemaža vsebuje čiste esence in zdravilne učinkovine čemaža. Čemaž je bil včasih še bolj cenjen kot česen. Pomaga pri številnih različnih
zdravstvenih tegobah in tinktura iz čemaža nam omogoča , da ga lahko uživamo skozi celo leto.

Tinktura iz čemaža : učinek

Odlična je za prehladna obolenja, čisti pljuča, pomaga pri astmi. Uporabljamo jo pri vnetem grlu, saj ima antiseptični učinek. Odlično razstruplja telo težkih kovin, ki so pogosto vzrok številnih bolezni. Priporoča se pri razstrupljanju telesa z živim srebrom, ki so posledica amalgamskih zalivk.

Je odlično čistilno sredstvo za telo in z njim lahko opravite temeljito zdravilno kuro. Čisti kri, odvaja vodo iz telesa , vpliva na potenje in čisti celotno telo, tudi pljuča. Ugodno vpliva na prebavo. Odpravlja glistavost ter vpliva na boljše splošno počutje. Primerna je tudi za zunanjo uporabo, pomaga pri cenjenju ran in jih razkuži. Pomaga pri mozoljih in aknah.

Uporabačemaževa tinktura 3

Vzemite eno kapljico 2x na dan v kozarcu hladne vode ali soka. Vsak dan povečajte dozo za eno kapljico na dan, tako da pridete do vnosa 2x po 20 kapljic na dan. Kura traja 20 dni, nato lahko za nekaj časa prenehate z uživanjem. Po potrebi ponovite čez en mesec. Tinktura je uporabna najmanj eno leto ali več. Hranite jo v temnem in hladnem prostoru.

Tinktura iz čemaža : izdelava

Čemaž je bil nabran v času, ko je v listih največ zdravilnih učinkovin, pred cvetenjem. Namočen je bil v alkohol , razredčen na 45% z destilirano vodo. Namakali smo ga 5 tednov.

Recept:

Nabran čemaž operite in osušite. Na drobno sesekljajte čemaževe liste. Pripravite steklen kozarec v katerem boste namakali čemaž v alkoholu. Uporabite 45 – 55% alkohol. Lahko je domače žganje, vodka ali jedilni alkohol. Če je alkohol premočan, ga razredčite z destilirano vodo.

čemaževa tinktura

Steklene kozarce napolnite 3/4 s čemaževimi listi. Prelijte z alkoholom, tako, da so vsi listi prekriti z alkoholom. Tesno zaprite in postavite v temo, na stalno temperaturo za 3- 6 tednov. Priporočljivo je postaviti kozarec v klet ali zakopati v zemljo, da obdržite stalno temperaturo. Če ga imate v kleti, ga na nekaj dni pretresite. Če opazite, da alkohol hlapi, ga dolijte še malo, tako da bodo čemaževi listi vedno pokriti.

Ko se je tinktura dovolj dolgo namakala, vsebino precedite čez gazo. Pustite da se usedlina usede na dno in prelijte tinkturo v temne stekleničke, s kapalko za lažje doziranje.

cena : 50 ml – 6.50 e

Čemaževo tinkturo lahko kupite tukaj!

Več o čemažu in zanimivih receptih si lahko preberete tukaj.

2 thoughts on “Tinktura iz čemaža

  1. Zanima me,če lahko otroci ki so v 6 letu starosti tudi uživajo čemaževo tinkturo? Hvala za odgovor če bo mogoče!

    1. Pozdravljeni, tudi otroci lahko uživajo čemaževo tinkturo, vendar v polovični količini in proti koncu kure, največ do 10 kapljic naenkrat. Lepo pozdravljeni

Vaše mnenje