Paprika

paprikaPri nas paprika raste v rastlinjaku, poleg paradižnikov, solate in še kakšne vrtnine. Gnojimo jo le z domačim konjskim gnojem, kompostom in zeliščnimi pripravki. Sejemo jo v drugi polovici februarja.

 

Nudimo rumeno papriko slovenske avtohtone sorte

1 kg / 2e

 

  Vzgoja paprike

Paprika je pri nas enoletna rastlina. Prihaja iz južne Amerike, tam pa je trajnica, zaradi stalnih, ugodno visokih temperatur. Kali pri 13-15 stopinj celzij. Potrebuje približno 2 meseca, da jo lahko perselimo na prosto, zato jo že pozimi sejemo v setvene platoje na ustrezni temperaturi. Iz lončkov jo preselimo maja. Najbolje uspeva v rastlinjakih, lahko pa tudi na prostem. Zelo rada ima sonce in za njo ni nikoli pretoplo. Rada ima vedno vlažno zemljo, saj je paprika zelo sočen sadež. Za dober pridelek, jo redno zalivajmo. Vendar ne naredimo blata, saj ima rada tudi zračno zemljo. Pazite, da ne raste blizu pekočih paprik ali feferonov, saj bodo oprašile in vse paprike bodo pekoče.

 

Paprika v kuhinji

Poznamo veliko sort, oblik in barv tega sočnega sadeža. Z okusom in barvo zelo popestrijo jedi na krožniku. Imamo sladke in pekoče. Tiste manjše sorte lahko vzgajate tudi v lončku na balkonu. Poleti jo veiko jemo v solati, na žaru, v rižotah, lahko jo damo tudi v šejk poleg drugega sadja in zelenjave. Odlične so tudi polnjene paprike. Najbolj zdrava je sveža in je izjemno hranljiva. Zato tudi če jo morate kuhati, jo raje na hitro podušite. Ima veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov. Rdeča vsebuje tudi likopen, vse pa imajo izredno veliko C , E in A vitamina, ter veliko kalija.  Zato jo priporočam kar pogosto na jedilniku.

 

 

Vaše mnenje