Zeliščni čaji

 

priprava čajaZeliščni čaji so znani, kot najbolj zdrava pijača na svetu. Zato je dobro, da si vsak dan pripravimo kakšno mešanico čaja, ki nas napolni z energijo in zavaruje naše zdravje. Pitje čaja je lahko tudi obred, ki umiri naš um.

 Zeliščne čaje pripravljamo iz suhih ali svežih zelišč. Iz zelišč moramo napraviti poparek ali prelivek, saj so ponavadi občutjiveše in se z vretjem izgubijo zdravilne sestavine. Zeliščne čajne mešanice se uporabljajo tudi za kopeli, izpiranja, obhladke, masaže…veliko receptov, ki so jih vedele že naše babice se še danes uporablja. Več o zdravih receptih si lahko preberete na naši strani.

 

 

 

 


Zeliščni čaji v naši ponudbi:pakiranječaja7

  • Čaj za dober tek
  • Zimski čaj
  • Čaj za sprostitev
  • Čaj pomladi
  • Ženski čaj
  • Konopljin čaj

 

 

Zeliščni čaji ob pravem letnem času

Zeliščni čaji so primerni, kot vroč čaj, ali osvežujoč napitek na vroč dan. Dobro je, da poleti pijete čaj, ohajen na sobno temperaturo, da telesu ne zadate šoka z mrzlo tekočino in mu ne zadate dodatnega dela, da segreje vsebino želodca na telesno temperaturo. Pozimi se priporočajo zeliščni čaji, ki blagodejno vplivajo na dihala in imajo dosti eteričnih olj in antiseptični učinek da preženete bacile. Blagodejni čaji za dihala so žajbelj, timijan, konoplja, pljučnik, lapuh (z lapuhom bodite previdni z uporabo-le ko je najhujše vnjetje po en teden in največkrat trikrat na leto, saj lahko po daljši uporabu pljučam škoduje.) Spomladi pijte veliko regradovega čaja, da prečisti vaše telo. Poleti pa se vam bo prav prilegla osvežujoča meta, melisa ali konopljin čaj. Seveda pa izbire prepustimo vašem okusu in domišliji.

 

Zeliščni čaji doma in po svetu

Zeliščni čaji imajo dolgo zgodovino uporabe v svetu. Legenda pravi, naj bi čaj pili celo že pred našim štetjem. Kultura pitja čaja prihaja iz Kitajske. Največje pridelovalke čajev so Kitajska, Indija, Japonska, vendar tam pridelajo veliko pravega čaja, ki pa ne spada pod zeliščni čaj. Pri nas popijemo več zeliščnih čajev. Imamo zelo veliko sort zdravinih rastlin. Vendar je vedno več zdravilnih rastlin ogroženih, ali celo izumrlih, zato pazite na okolje. Na naših travnikih je veliko zdravilnih rastlin dostopnih vsem, in nič kaj ogroženih, kot sta naprimer kopriva in bezeg. Oba imata izjemno zdravilno moč. Dobro pa je, da imamo doma svoja, sveža zelišča, lahko na vrtu ali pa na okenski polici v lončku. So vedno sveža in pri roki.

 

Več informacij : http://www.naravne-jedi.si/category/caji/zeliscni-caji/

 

1 thought on “Zeliščni čaji

  1. […] Ker je v Sloveniji ne najdemo v naravi in jo je prepovedano gojiti brez soglasja, je edina možnost, da sami naberete svoj konopljin čaj, da se dogovorite z lastnikom konopljinega polja, da si naberete svoj čaj.  Sicer lahko izbrani, ročno obrani in na zraku sušen konopljin čaj kupite pri Kmetiji Česenj v Ljubljani. […]

Vaše mnenje