Kumare

 

IMAG0341

Kumare so odlične za poletne solate, saj jih sestavlja kar 97 odstotkov vode. Najbolj koristne pa so neolupljene saj imajo v olupkih največ vitaminov in rastlinski fitosterol, ki znižuje holesterol.

 Na 100 gramov imajo le 9,7 kalorij. Vsebujejo veliko bazičnih rudnin ( kalij, magnezij, kalcij ), selen v kumarah pa deluje proti rakavo na naše telo. Med zelenjavo imajo kumare kar veliko silicija, ki pomaga našem telesu da se lažje prečiščuje.

 

 

 

 Kumare v kulinariki

 

V kuhinji jih lahko uporabite na mnogo načinov, najbolj zdrave pa so surove. Iztisnite kumare in si pripravite naraven izotonični sok! Zaradi bazičnega delovanja na telo in vsebnosti selena je kumaričin sok odličen za vroče poletne dni. Meni najljubša jed je kumaričina omaka, tule je preprost a odličen recept moje mame 🙂

 

Recept za kumaričino omako

  1. Kumare olupimo in narežemo na majhne kocke.
  2. Če so že starejše, jih prerežemo na pol po dolgem in odstranimo peške.
  3. Posolimo jih in polijemo z malo kisa.
  4. Medtem narežemo čebulo in jo prepražimo na olju samo toliko da porumeni.
  5. Dodamo kumare, jih zalijemo z vodo, toliko da so pokrite.
  6. Ko zavre, dodamo sol, poper, kumino v prahu in česen v prahu, nato vremo še 10 min.
  7. Po želji dodamo še kislo smetano.Ta omaka odlično paše k pire krompirju, pa dober tek!

Kumare za nego kože

 

Ženske si rade naredimo tudi osvežilno kumarično masko za obraz. Pri tem pomagata dve glavni sestavini v kumarah: askorbinska kislina in kofeinska kislina, ki preprečujeta zadrževanje vode v telesu.kumaričina maska Kumare odlično pomirijo vneto kožo in ji povrnejo lesk. V boju proti aknam in ogrcem naribano kumaro pustimo na obrazu delovati 20 minut, nato speremo. Rezine kumare lahko položimo na mozolje ali za 10–20 minut po celem obrazu za odpravljanje rdečice, njen sok pa lahko uporabimo kot tonik za boj proti problematični koži. Lahko jih uporabljate kot zunanjo oblogo pri raznih težavah s kožo, na primer pri oteklini pod očmi in pri sončnih opeklinah. Pri katerikoli obrazni maski pa sta nepogrešljivi rezini kumare na očeh. Rezini ohladimo na kockah ledu, nato pa ju za 15 minut položimo na zaprte veke.Taka maska je odlična za poletne dni saj kožo hidrirajo in ji povrnejo voljnost.

Vaše mnenje