Posted on 2 komentarja

Čemaž – recept za odličen namaz

čemaž

Čemaž ali divji česen je zelo priljubljena divja rastlina za nabiranje v Sloveniji. Že stari Rimljani so ga oboževali še bolj, kot česen, saj naj
bi bile njegove učinkovine še bolj zdrave. Užiten je v celoti, vendar najbolj pogosto uporabljamo njegove liste. Njegov aromatičen okus po česnu, je odličen za popestritev marsikatere jedi. Aktualen za nabiranje je v začetku pomladi, vendar ga lahko konzerviramo v olivno olje in hranimo v hladilniku.

Tako ga lahko uporabljamo skozi celo leto.Čemažev namaz smo nudili tudi v naši trgovin´ci na degustaciji. Ker je bil našim cenjenim strankam namaz tako všeč, smo se odločili da ga podelimo na naši spletni strani, tako, da si ta odličen namaz lahko izdelate tudi sami.

Čemažev namaz s konopljinimi semeni – Recept

čemažev namaz

Za 300g čemaževega namaza potrebujemo:

 • 50 g svežih čemaževih listov
 • 1  dl ekstra deviško olivno olje
 • 2 čajni žlički gorčičnih semen
 • 50 g bučnih semen
 • 50 g konopljinih semen
 • sol
 • 100 g skute

Priprava:

Čemaževe liste operemo z vodo in jih osušimo s papirnato brisačko. Najprej v multipraktiku sesekljamo čemaž, nato postopoma dodajamo preostale sestavine in vse skupaj sesekljamo. Olivno olje dodajamo postopoma, da pridemo do želene gostote. Čemaževo maso stresemo v posodo in z žlico primešamo skuto. Tak namaz je odličen za popečene kruhke, sendviče, ali testenine.

Konopljina semena so preizkušena kot odličen dodatek čemaževemu namazu. Po okusu lahko dodate namesto konopljinih semen, orehe, mandeljne
ali lešnike. Konopljina semena imajo popolno razmerje Omega 3 in Omega 6 maščob. Te maščobe v razmerju 3:1 delujejo na telo zelo ugodno. Te maščobne kisline se nahajajo tudi v drugi hrani, vendar nobena nima takega razmerja maščobnih kislin, kot konoplja.

Čemaž blagodejno deluje na celotno telo. Očisti prebavno pot, naše dihalne poti in lajša simptome astme. Čemaž vpliva, kot antibiotik in prežene parazite in  glivice iz našega telesa. Pripomore pri obnovitvi naravne črevesne flore, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Zadošča že nekaj gramov rastline na dan. Najbolje je, da čemaž konzerviramo v olivnem olju in ga tako, lahko uživamo vsak dan malo. Pripravili smo vam tudi osnoven recept za čemaž v olivnem olju, ki ga nudimo tudi v naši trgovin´ci.

Čemaž v olivnem olju – Recept

Čemaž v olivnem olju

Potrebujemo:

 • 100 g čemaža
 • 7 g soli (himalajske)
 • 100 g olivnega olja

Čemaž operemo z vodo in osušimo s papirnato brisačko. Himalajsko sol zdrobimo na čim manjše delce. Vse skupaj z olivnim oljem dobro sesekljamo  v električnem sekljalniku. Najbolje je uporabiti pristno ekstra deviško olivno olje.

Tak čemaž v olivnem olju hranimo v hladilniku in lahko je uporaben več let. Iz njega lahko naredimo namaz, za katerega je napisan recept zgoraj. Lahko ga dodajamo omakam, juham, solatam ali naredimo iz njega čemažev pesto za testenine.

2 thoughts on “Čemaž – recept za odličen namaz

 1. Čemaževo pesto mi je dobro ratalo. Zanima me, če se obnese pesto, kjer namesto čemaža uporabim drobnjak z vrta – ker ga imam obilo.

  1. Pozdravljeni,

   Pravtako lahko shranite čemaž v olivno olje,in druga zelišča. mislim da bi se z drobnjakom enako dobro odneslo.

Vaše mnenje