Posted on 1 Comment

Pravilna priprava čaja

Pravilna priprava čaja je pomembna predvsem zato, da se ohranijo vse zdravilne sestavine, pa tudi bolj boste uživali ob skodelici tako pripravljenega čaja. Pravilna priprava čaja in pravilno pitje čajev, olajša veliko tegob in pozdravi marsikatero bolezen. Zato se zelo izplača upoštevati nekaj preprostih nasvetov.

Pravilna priprava čaja iz zelišč

zeleni čaj v skodeli

Pravilna priprava čaja iz zelišč nam hitreje pomaga pri prehladu in drugih nevšečnostih. Zeliščni čaji so lahko pripravljeni iz svežih ali posušenih zelišč. Sveža zelišča imajo še bolj poln okus in večjo zdravilno vrednost. Vendar svežih zelič ne smemo prevreti ,da ne izgubijo zdravinih snovi ,kot so naprimer; vitamini, saponine, kvasine, kisline, alkaloidi, glikozidi, celuloza, tanin ali čreslovina, soli, smole in dišeča olja, itd.. zelišča samo poparimo in pustimo namakati od 3 do 10 min, nato precedimo. Zelišča, ki imajo več grenčin, kot so žajbelj, timijan, pelin..namakamo samo 3 minute, da okus ni pregrenak. Za pitje z medom in limono pa poparek ohadimo do 40 stopinj. Dodajam še nasvet patra Simona Ašiča; Zvečer zelišča namočimo v hladni vodi zjutraj pa jih pogrejemo do vrelišča.

čaj trdi deli

Pravilna priprava čaja iz trdih delov rastlin

Pravilna priprava čaja iz trdih delov rastlin zahteva, da rastlino prevremo, da izločimo zdravilne snovi. Lubje, korenine, šipek in naprimer janež imajo temperaturno obstojnejše zdravilne snovi. Trde dele rastlin vremo od 5 do 10 min le lubje vremo do 20 min. Prevretek nato pustimo stati še 5 min v vodi, nato precedimo.

Pravilna priprava zelenega čaja

Pravilna priprava zelenega čaja je prelivek. To pomeni, da čaj le prelijemo z enkrat prevreto vodo, ohlajeno na najmanj 80 stopinj. Pustite ga stati od 3 do 5 min. Bodite pozorni da se ne namaka predolgo. Zeleni čaj do prvih treh minut izloči večino teina, nato se začnejo izločati polifenoli, ki dajejo čaju grenak okus in vam dajo pomirjujoč občutek, namesto zaželenega poživljajočega učinka.

Pravilno pitje čaja

čajnik

Pri pravilni pripravi čaja moramo biti pozorni tudi na pravilno pitje. Upoštevajmo priporočene količine dnevnega vnosa in
bodimo pozorni da je čaj svež. Čaj moramo hraniti na temnem in suhem prostoru, do 25 stopinj. Za tiste, ki si sami nabirate zelišča pa bodite še posebno pozorni na pravi čas in dan nabiranja v mesecu. Priporočeno je pitje čajev iz naravnih materjalov kot so, keramika, steklo, glina, porcelan, litoželezo.

1 thought on “Pravilna priprava čaja

  1. Dober članek, obravnava klasično pripravo, pa tudi prevrevanje (dekokcijo). Pohvale avtorju. O zeliščih pa tudi na tej strani http://super-obrok.com/category/nasveti-za-zdravo-zivljenje/zelisca/

Vaše mnenje