Regratov sirup

regratov sirup

Regratov sirup ali regratov med je odlično domače zdravilo. Regrat ima ogromno vitamina A, vsebuje tudi veliko mineralov, predvsem; kalij, kalcij,
železo. Uporablja se za izboljševanje prebave, splošnega počutja in izboljšanja krvne slike. Pomaga pri kašlju in prehladnih obolenjih.

 

Regratov sirup ali regratov med

regratov sirup3

Regratov sirup ima zelo podoben okus , kot regratov med, vendar le čebelice lahko proizvedejo med. Zato se ne pustite zavesti, da ste kupili čebelji proizvod, saj vas okus hitro lahko zavede. Mi lahko izdelujemo sirupe, z dodajanjem sladkorja ali medu. Regratov med ima rahlo neprijeten vonj, vendar zares odličen, rahlo grenak, meden okus. Poleg tega pa ne pozabite da je izjemno zdrav!

Lahko ga pripravite kot napitek in ga razredčite z mineralno vodo v razmerju 1:10. Tako dobite okusen osvežujoč napitek , ki vam izboljša počutje. Lahko pa ga uporabljate kot med, za slajenje čaja, namaz na kruhu ali za preliv pri sadju in sladicah.

Regratov sirup : izdelava

Regratov sirup ali regratov med lahko napravimo na dva različna načina. Na način, da cvetove pokuhamo, ali pa na način brez kuhanja. Naš regratov regratov sirup2sirup smo pokuhali.

Potrebujete:

  • 400g regratovih cvetov
  • 1,5l vode
  • 2 olupljeni in na kolobarje narezani limoni
  • 4 kg sladkorja( boljše rj. sladkorja ali akacijevega medu)

Cvetove smo za 45min kuhali v vodi, na nižji temperaturi in zraven namakali limone. Uporabili smo le rumene dele cvetov. Ekstrakt smo precedili čez gazo, dobro iztisnili, nato tekočini dodali sladkor. Tako smo kuhali približno 2 uri, na 40 C´, da se sladkor stopi in sirup zgosti. Pri pripravi s kuhanjem smo uporabili emajlirano posodo, saj kovinska veže nase železo iz regrata, ki izgubi svojo učinkovitost. Sirup smo še vroč prelili v steklene kozarce, in tako bo uporaben tudi več let. Regratov sirup se hitro kristalizira in je lepe, zlato rjave barve.

Več o regratu in kako napraviti sirup na hladen način, si lahko preberete tukaj.

2 thoughts on “Regratov sirup

  1. Sprašujem.Jaz sem skuhala tudi zeleni del ki je pod cvetom.Zanima ma me ali je to vseeno dobro ali nebi smela dati vse skupaj? Hvala za odgovor. L. P.

    1. Pozdravljeni, ni najbolje, da dajete zelene dele v sirup, kajti da mu temno barvo in malo grenak okus.Ne bo pa nič hudo narobe. Saj je še čas letos, da naredite tudi novega. Lepo pozdravljeni

Vaše mnenje