Melisa ( Melissa officinalis )

melisa (2)

Melisa izhaja iz grškega jezika in pomeni čebela. Te jo nadvse rade obiskujejo, saj dobijo veliko kvalitetnega cvetnega prahu. Pri nas je zelo priljubljena dišavnica na vrtovih, zaradi njenega zelo prijetnega značilnega zeliščno limonastega vonja.

V starem veku so iz nje izdelovali zdravilne napitke in z njo zdravili depresijo. Melisa je zelo koristna, pomirja in pomaga pri simptomih prehlada. Ima tudi anti bakterijski učinek, zato je zelo primerna za čaj. Čaju da odlično aromo, mehkobo okusa in svežino.

Melisina uporaba

V kuhinji je odličen dodatek omakam, mesnim jedem, perutnini in ribam, solatam.. Popestri tudi sladice, pijače in likerje.

Melisa je odlična za vročo kopel, saj njeno aromatično olje deluje pomirjevalno in umirja glavobole. Iz njenega poparka si lahko izmivamo usta, pomaga pri aftah. Njen čaj ugodno deluje na želodčne težave. Za čaj jo lahko uporabljate tudi svežo, taka ima v sebi še več koristnih učinkovin, odlična je v kombinaciji mnogih drugih zelišč.

Priprava čaja: Dve čajni žlički zdrobljene melise stresite v dva decilitra vrele vode, pustite namakati 5 min, nato precedite. Odlično paše tudi z poprovo meto.

Vzgoja melise

Melisa je Sredozemska rastlina, tako, da je pri nas ne najdemo v naravi. Odlična je za gojenje na vrtovih in rastlinjakih, ter zelo priljubljena. Je več letnica, pozimi pa jo moramo dobro zaščititi pred mrazom in na vsake toliko časa malo zaliti. Je zelo nezahtevna rastlina, ki ima rada hranljiva, zmerno vlažna tla in veliko sonca.

Obiramo njene cvetoče poganjke in liste, od aprila do oktobra. Odščipnimo jo med cvetenjem, da obdrži svojo aromo in dišeči poganjki lahko spet zrastejo. Tako jo lahko obirate dva do trikrat na leto.

Vaše mnenje